Designing and delivering ‘The Cube'mixed-use building in Birmingham, UK

Stuart Brumpton, David Trujillo, Simon Walker

    Research output: Contribution to journalArticle

    1 Citation (Scopus)

    Abstract

    ‘The Cube' is an iconic new mixed-used building in the Mailbox development in central Birmingham, UK. Its competition-winning design provided a pragmatic approach to maximising the use of the site but also required a number of complex engineering details to be resolved. This required collaboration between all parties at all stages of the project, making full use of an integrated site office. This paper provides an overview of the project, then describes in greater detail the challenges associated with two of the more complex areas – the large basement construction, containing one of the biggest automated car parking systems in the UK, and the open, irregularly patterned facade structure.
    Original languageUndefined
    Pages (from-to)115-122
    Number of pages8
    Journal Proceedings of the Institution of Civil Engineers - Civil Engineering
    Volume167
    Issue number3
    DOIs
    Publication statusPublished - 25 May 2015

    Keywords

    • buildings
    • steel structures
    • structures & design
    • temporary works

    Cite this